languages

Erasmus + Beszámoló

Rohrbach Felső-Ausztria

Géczi Mercédesz, Farkas Evelin, Molnár Ádám, Sinák János

Mentor: Herczeg Zsoltné

Kísérőtanár: Tamasi Marina Blanka

Időpont:2016.10.04-10.31

Felső-Ausztria (németül Oberösterreich) 11 981,92 km²-es területével és 1,4 millió fős lakosságával Ausztria 4. legnagyobb tartománya. Németország, Csehország, Alsó-Ausztria, Salzburg és Stájerország határolja. A”BBS” schule” Rohrbach legnagyobb iskolája, majdnem ezer diák jár oda (bár nem mindenki tanulja a vendéglátást).

A tanárok és szakoktatók nem csak a hagyományos osztrák ételeket, hanem a nemzetközi ételeket is tanítják, mint az Olasz és Francia, ill. a 2 tankonyhán és az 1 üzemi konyhán el is készítik. Igen nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és modern táplálkozásra – elméletben és gyakorlatban egyaránt. Szintén nagy hangsúlyt fektetnek az ételek szakszerű szervírozására és díszítésére is.

Napjainkban a világ legtermészetesebb dolga, hogy akinek szüksége van rá, az házon kívül is csillapíthatja éhségét. Az első étterem 1782-ben Franciaországban nyílt meg. A történelem korábbi időszakaiban is volt lehetőség házon kívül étkezni.

A vendéglátás olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amelynek keretében ételeket és italokat készítenek (jellemzően helyben fogyasztásra) és ezzel összefüggő szórakoztató és más szolgáltatásokat nyújtanak. A vendéglátás szerkezetét tekintve kettős funkciót lát el. Ugyanis az ételek, néha az italok előállítása is a vendéglátóhelyeken történik. Ennyiben „ipari” termelés a vendéglátóipar. Az elkészült termékek (ételek, italok) felszolgálása, már a nevéből is adódik, szolgáltatás.

A vendéglátóipar feladatai a lakosság élelmiszerekkel és italokkal való ellátásában kap szerepet. A vendéglátó ipari vállalkozások üzletei az egyes napszakokban étel és ital ellátást biztosítanak a lakosságnak és a turistáknak.

A vendéglátás feladatai két fő csoportba oszthatók:

Munkahelyi vendéglátás

A munkahelyi vendéglátás alapvetően csak abban tér el a másik fajta vendéglátástól, hogy a vendégkör meghatározott. Az adott munkahely dolgozóiból, a szervezettel kapcsolatban álló személyekből áll. (pl.: tanulók, katonák, nyugdíjasok) a szolgáltatás díját nem esetileg, hanem ciklusosan visszatérő időszakonként (hetente, havonta, negyedévente) térítik meg a fenntartónak illetve a járandóságaikból levonják. A munkahely a jogszabályban megállapított kedvezményeket is adhat a vele kapcsolatban állóknak, természetbeni hozzájárulásként. Fajtái:

Mindkét formára jellemző hogy, az alkohol értékesítése tilos!

A”BBS” schule” Rohrbach legnagyobb iskolájának üzemi konyháján a két szakács tanulónk, minden reggel nyolckor már munkában voltak, ahol minden nap 4 menüt főztek le, amelyből a negyedik menü a vegetáriánusoknak készült. Tanulóink egy konyhán belül több pályára voltak szétosztva. A salátabüféhez készítették el a négy féle salátát, mely naponta más és más volt. Mind emellett húsételeket, leveseket, tésztaételeket és desszerteket készítettek. A projekt témának megfelelően, ismerkedtek az Európai díszítési és szervírozási módokkal.

A két pincér tanulónk az üzemi konyhán készített ételeket szolgálták fel a tanétteremben ahová az iskola diákjai és tanárai jártak az ebédidőben étkezni és természetesen naponta mi is ebben a tanétteremben étkezhettünk.

Szervírozás tekintetében az iskolai salátapult önkiszolgáló volt.

Az iskola éttermében a Svájci felszolgálási módot alkalmazzák. A szakács tányérra tálal, a pincér tányéron viszi ki az ételt a vendégnek. Gyors az étel meleg marad, kevésbé színvonalas, de praktikus. Minden tanulónak jut 1 – 2 asztalt, amelyeket neki kell kiszolgálni. Mivel egy iskola étterméről beszélünk, így az ebédidőben nagy hangsúlyt fektetnek a minél gyorsabb kiszolgálásra, annak szakszerűségére továbbá szem előtt tartják a praktikusság elvét.

A szakmai tanórákon viszont ugyan úgy használják a különböző Francia bekínálásos, Francia behelyezéses és Angol felszolgálási módok ötvözetét. Hiszen szakmai vizsgájuk kísértetiesen hasonlít a mi iskolánk vizsga követelményeihez. Beleértve a szintvizsgákat, szakmunkás és szakvizsgákat is.

Ebéd után szakmai és testnevelés órákon vettünk részt. Ezek az óralátogatások, lehetőséget adtak rendszeres összehasonlításra a magyar és osztrák oktatás tekintetében. Az utolsó németóra keretében lehetőség nyílt néhány magyar szó illetve kifejezés meg tanítására az osztrák diákoknak, akik nagyon együttműködően ismételték utánunk a kiejtett szavakat és kifejezéseket.

Majd mivel a mindennapi reggelinkről és vacsoránkról gondoskodnunk kellett, következett a bevásárlás és a kb. 2 kilométer gyaloglás a szállásig, majd ott a napi tevékenység megvitatása…

A recepteket folyamatosan gyűjtöttük illetve sajátítottuk el a szervírozás és díszítés szakmaiságát, de a Dorfner család meghitt igazi osztrák hangulatot tükröző éttermében nagyon sok értékes tapasztalattal gazdagodtunk és itt a helyi iskola igazgatójával és igazgatóhelyettes asszonyával, aki egyben az Erasmus + programban résztvevő kontakt, kapcsolattartó személy a két partneriskola között.  Velük tölthettük el a Monitoring látogatás alkalmával a gyöngyösi iskolánkból hozzánk érkező Igazgató Asszonyával Daszkalopoulos Kuzbelt Hilda és az Igazgató helyettes Vinczéné Nagy Erzsébettel tölthettünk el egy remek vacsoraestet.

Az Ausztriában eltöltött egy hónap alatt diákjaink nem csak a helyi specialitásokkal és az osztrák konyhával ismerkedtek meg, hanem számos barátra is szert tettek, akikkel naponta kapcsolatban voltak és segítették egymás munkáját a konyhában és az étteremben és természetesen az iskola utáni szabadidőben is találkoztak, mindazon által tanulhatták illetve gyakorolhatták a nyelvet.

Az iskolában a kint létünk utolsó előtti napján magyar napot tartottunk az iskola konyháján és tanéttermében. Amelyre nemcsak figyelemfelhívás céljából, hanem a magyar hungarikumok, specialitások és persze lakóhelyünk és iskolánk bemutatásának céljából is készítettünk egy kis bemutatót az étterem előterében, melyet minden ebédelni igyekvő megtekinthetett.

Nagyon finom speciális magyar menüvel is készültünk, mely Tavaszi zöldségleves, Sertésborda Hentes módra és Aranygaluska volt

Hétvégi programként

Az Altenfeldeni Vadasparkba egy kellemes kis délutánt töltöttünk el, gyönyörű szép időnk volt

Ellátogattunk a Rohrbach – Berg-re és a Villa Sinnenreichba mely a magyar csodák palotájához hasonló játékos múzeum, ahol minden korosztály megtalálja a maga számára legkedvesebb szórakozást.

A Schlägelben található Apostolok által épített és fenntartott Apátságban mint minden évben idén is meglátogattuk a csodálatos és lenyűgöző könyvtárat, de persze ha már ott jártunk, akkor nem hagyhattuk ki a pinceétterem remek és ízletes fogásait sem.

Az elmúlt évekhez hasonlóan rengeteg csodás élményre tettünk szert és szakmai tudásunkat is gyarapíthattuk, mind emellett idegen nyelvi készségeinket is fejleszthettük!

 


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók