languages

Erasmus + Beszámoló

Rohrbach Felső-Ausztria

 

Török Kitti, Geczkó Fanni, Meggyesi Zsolt Máté, Gubala Márton

Mentor: Herczeg Zsoltné

Kísérőtanár: Tamasi Marina Blanka

Időpont:2015.10.04-10.31

 

Felső-Ausztria (németül Oberösterreich) 11 981,92 km²-es területével és 1,4 millió fős lakosságával Ausztria 4. legnagyobb tartománya. Németország, Csehország, Alsó-Ausztria, Salzburg és Stájerország határolja. A”BBS” schule” Rohrbach legnagyobb iskolája, majdnem ezer diák jár oda (bár nem mindenki tanulja a vendéglátást). A tanárok és szakoktatók nem csak a hagyományos osztrák ételeket, hanem a nemzetközi ételeket is tanítják, mint az Olasz és Francia, ill. a 2 tankonyhán és az 1 üzemi konyhán el is készítik. Igen nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és modern táplálkozásra – elméletben és gyakorlatban egyaránt.

A négy szakács tanulónk, minden reggel nyolckor már munkában voltak az üzemi konyhán, ahol minden nap 4 menüt főztek le, amelyből a negyedik menü a vegetáriánusoknak készült. Tanulóink egy konyhán belül több pályára voltak szétosztva. A salátabüféhez készítették el a négy féle salátát, mely naponta más és más volt. A többiek húsételeket, leveseket, tésztaételeket és desszerteket készítettek. A projekt témának megfelelően, ismerkedtek az osztrák konyha zöldségeivel és gyümölcseivel ezek íz - variációival az egészséges táplálkozásban.

Az üzemi konyhán készített ételeket szolgálták fel a tanétteremben ahová az iskola diákjai és tanárai jártak az ebédidőben étkezni és természetesen naponta mi is ebben a tanétteremben étkezhettünk.

 

Ebéd után szakmai órákon vettünk részt. Ezek az óralátogatások, lehetőséget adtak rendszeres összehasonlításra a magyar és osztrák oktatás tekintetében.

Majd mivel a mindennapi reggelinkről és vacsoránkról gondoskodnunk kellett, következett a bevásárlás és a kb. 2 kilométer gyaloglás a szállásig, majd ott a napi tevékenység megvitatása…

Projekttémánknak megfelelően megismerkedtünk néhány jellegzetes osztrák zöldséggel és gyümölccsel

A magyar és az osztrák konyha kölcsönösen része egymásnak. A pörkölt, a paprikás csirke, a debreceni, székelygulyás, a palacsinta, a Dobos és az Eszterházy torta – csupa magyar étel, amely folyamatosan jelen van az osztrák konyhákon. Másfelől a smarni, a káposztás cvekedli, a krumplis tészta, a barackos gombóc, a szalontüdő, úgy tudom, remekül érzi magát a magyar asztalokon, nem is beszélve a bécsi szeletről és a rántott húsokról.  A friss gyümölcsökről és zöldségekről, melyek remek alapjai kevert és friss salátáinknak.

A recepteket folyamatosan gyűjtöttük, de a Dorfner család meghitt igazi osztrák hangulatot tükröző éttermében nagyon sok értékes tapasztalattal gazdagodtunk és itt a helyi iskola igazgatójával és igazgatóhelyettes asszonyával, aki egyben az Erasmus + programban résztvevő kontakt, kapcsolattartó személy a két partneriskola között, velük tölthettük el a programzáró napján a közös ebédünket.

Az Ausztriában eltöltött egy hónap alatt diákjaink nem csak a helyi specialitásokkal és az osztrák konyhával ismerkedtek meg, hanem számos barátra is szert tettek, akikkel naponta kapcsolatban voltak és segítették egymás munkáját a konyhában és természetesen az iskola utáni szabadidőben is találkoztak, mindazon által tanulhatták illetve gyakorolhatták a nyelvet.    

 

Az iskolában a kint létünk utolsó előtti napján magyar napot tartottunk az iskola konyháján és tanéttermében. Amelyre nemcsak figyelemfelhívás céljából, hanem a magyar hungarikumok, specialitások és persze lakóhelyünk és iskolánk bemutatásának céljából is készítettünk egy kis bemutatót az étterem előterében, melyet minden ebédelni igyekvő megtekinthetett.

 Nagyon finom speciális magyar menüvel is készültünk, mely Magyaros burgonyaleves, Gödöllői töltött sült csirkecomb rizzsel és Vargabéles.

 

 

Hétvégi programként

 

Ellátogattunk a Rohrbach – Berg-re

 

 

és a Villa Sinnenreichba mely a magyar csodák palotájához hasonló játékos múzeum, ahol minden korosztály megtalálja a maga számára legkedvesebb szórakozást.

A BBS iskola szervezésében betekintést nyerhettünk az igazi osztrák sörfőzés kulisszái mögé, amely egy tanulmányi kirándulás kapcsán jöhetett létre. Itt megismerkedtünk a komlóval, annak ültetésével kezelésével és aratásával illetve a különböző sörfajtáknak megfelelő alapanyagok hányadával, összetevőivel. Természetesen készítettünk sört is, hogy magával a munkafolyamattal megismerkedhessünk illetve a szükséges hőfokokkal, temperálással és a leszűréssel.

Ezen túl mivel csak egy fajta sört volt lehetőségünk elkészíteni, ezért több ismert osztrák speciális sört is kóstolhattunk illetve értékelhettünk. A szervezők egy kis játékot is csempésztek a programba, hiszen készítettek egy keresztrejtvény, amelyet adott szempontok alapján kellett kitölteni. A megfejtés természetesen a komló, mint a sör egyik lételeme volt a megfejtés.

Köszönjük szépen az élményekkel dús csodás egy hónapot!


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók