languages

Adventi teaház

2013. 12. 13., 14:02


Különleges hangulatú teaház került megrendezésre szerda délután, ahol iskolánk diákjai és tanárai kellemesen elbeszélgettek kötetlen hangulatban.

A vendéglátó oktatási kabinetben dolgozó kollégák és tanulók támogatásával finom mézeskalács, valamint puncs és gőzölgő tea került az asztalra. Meghallgathattuk a teafű történetét és világhódító útját. Kézbe foghattuk és megízlelhettük a legkülönlegesebb készítményeket is. (Pl. Iráni fekete tea, chilis zöld tea, angol gyümölcs tea, körtés
fahéjas stb...)

A teaházban kérdésként felmerült a fájdalomcsillapító teák kérdése. Erre szeretnék reflektálni és megragadva az alkalmat néhány más gyógyhatású készítményt is összeállítottam. Elsősorban a megelőzésre kell törekedni és nem a már kialakult betegséget kezelni, tehát javaslatom, hogy a sport mellett fogyasszátok az a lentebb felsorolt teákat.

Fűzfatea: Reuma, köszvény ellen, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő, külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen.

Fehérfagyöngy: vérnyomás szabályozó néha ajánlott.

Diólevél tea: tisztítja a nyirokcsomókat ősszel tavasszal egy-egy hónapon keresztül minden nap egy pohárral kúra szerűen alkalmazható. Egy teáskanál teafüvet leforrázunk vízzel állni hagyjuk 15-20 percig.

Tyúkhúr: érfal erősítésre, koleszterin lerakódása ellen.

Fagyöngy: Magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, az immunrendszert serkentő, rákos betegségek kezelésére. Leveles hajtását vérnyomáscsökkentőként használják. A fehér fagyöngydrog belső vérzéseket (tüdő-, gyomor-, méh- és bél-) megszüntető, valamint szívműködést serkentő hatású. A gyógyszeripar vérnyomáscsökkentő, daganatellenes és immunstimuláns gyógyszerek előállítására alkalmazza.

A fagyöngyöt azonban csak óvatosan használjuk, mert MÉRGEZŐ! Csak a növényt ismerő orvos felügyelete mellett alkalmazható. Méhösszehúzódást okozva vetélést válthat ki, de vetélést okozó dózisa közel van a halálos dózishoz. Pulzuscsökkentő hatása miatt szívbetegeknek is ellenjavallt. Depresszió elleni gyógyszert szedőknél vérnyomás-emelkedést okoz, ezzel öntudatvesztést válthat ki.

Berkenye: Gyógyhatása: Gyenge vizelet- és hashajtó, vesekőképződés, húgyúti betegségek. Friss gyümölcsét vitamin pótlására fogyasztják. A berkenyevirágból enyhe has- és vizelethajtó hatású tea készíthető. Cukorpótszerként is használják.

Bodza: Gyógyhatása: Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.

Kamilla tea: emésztésserkentő, fekélyek, nőgyógyászati problémák, nyugatószer, ízületi gyulladás, fertőzésmegelőző, immunstimuláns, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarokra. Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Menstruációs görcsök ellen is alkalmas. Megfázás vagy nátha esetén is hatásos, mert az immunrendszert serkenti. Szemborogatásra, toroköblítésre, foghúserősítésre alkalmazható a forrázata. Vágásokra, zúzódásokra, égési sebekre is használatos. Arc- és hajápolásra is alkalmazzák.

Egy-egy pohárral fogyasztható nagy mennyiségben és nagy töménységben hányingert, hányást okozhat. Parlagfűre allergiások ne alkalmazzák!

Nagymamám kedvence valamikor a csipkebogyó volt, húsából kiváló tea, illetve lekvár készíthető. Mézzel keverve és fogyasztva teája segít a vesének a méreganyagok lebontásában. A bogyó két végét le kell vágni és úgy kell beáztatni a vízbe. Nem szabad forrázni mert 60 fok felett elveszíti a c vitamin tartalmát.

Aszalt szilva visszafordítja a csontritkulást, a szilvalekvár jó a mellrák megelőzésére.

 

                                                                                  Hevér Jácint

                                                                       Szabadidő szervező pedagógus

 

A képek megtekinthetők a galériában.

Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók